Kava smanjuje rizik od srčanih problema i rane smrti, kaže studija, posebno mljevena i s kofeinom



Zupdates - 

Ispijanje dvije do tri šalice dnevno većine vrsta kave može vas zaštititi od kardiovaskularnih bolesti i rane smrti, pokazalo je novo istraživanje. 

"Rezultati sugeriraju da se blagi do umjereni unos mljevene, instant kave i kave bez kofeina treba smatrati dijelom zdravog načina života", rekao je autor studije Peter Kistler, voditelj istraživanja kliničke elektrofiziologije na Baker Heart and Diabetes Institute i voditelj elektrofiziologije na Alfred Bolnica u Melbourneu.

Istraživači su otkrili "značajno smanjenje" rizika od koronarne bolesti srca, kongestivnog zatajenja srca i moždanog udara za sve tri vrste kave. Međutim, samo mljevena i instant kava s kofeinom smanjuju rizik od nepravilnog rada srca koji se naziva aritmija. Kava bez kofeina nije smanjila taj rizik, prema studiji objavljenoj u srijedu u European Journal of Preventive Cardiology.

Prethodne studije također su otkrile da umjerene količine crne kave - između 3 i 5 šalica dnevno - smanjuju rizik od srčanih bolesti , kao i Alzheimerove bolesti , Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 , bolesti jetre i raka prostate.

"Ovaj rukopis dodaje skupu dokaza iz promatračkih ispitivanja koji povezuju umjerenu konzumaciju kave sa kardioprotekcijom, što izgleda obećavajuće", rekla je Charlotte Mills, predavačica prehrambenih znanosti na Sveučilištu Reading u Velikoj Britaniji, u izjavi.

Međutim, ova je studija, poput mnogih u prošlosti, bila samo promatračke prirode i stoga ne može dokazati izravni uzrok i posljedicu, dodao je Mills, koji nije bio uključen u studiju.

"Čini li vas kava zdravim ili inherentno zdraviji ljudi konzumiraju kavu?" pitala je. "Potrebna su randomizirana kontrolirana ispitivanja kako bi se dokazao odnos između kave i kardiovaskularnog zdravlja."

Rizik je najviše smanjila mljevena kava s kofeinom

Studija je koristila podatke iz UK Biobank, istraživačke baze podataka koja je sadržavala preferencije konzumacije kave na gotovo 450.000 odraslih osoba koje nisu imale aritmiju ili druge kardiovaskularne bolesti na početku studije. Podijeljeni su u četiri skupine: oni koji su uživali u mljevenoj kavi s kofeinom, oni koji su odabrali kavu bez kofeina, oni koji više vole instant kavu s kofeinom i oni koji kavu uopće ne piju.

Nakon prosječno 12,5 godina, istraživači su pregledali medicinsku evidenciju i podatke o smrti za izvješća o aritmiji, kardiovaskularnim bolestima, moždanom udaru i smrti. Nakon prilagodbe za dob, dijabetes, etničku pripadnost, visoki krvni tlak, pretilost, opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja, spol, pušački status i konzumaciju čaja i alkohola, istraživači su otkrili da su sve vrste kave povezane sa smanjenjem smrti od bilo kojeg uzroka.

Činjenica da su i kava s kofeinom i kava bez kofeina bile korisne "mogla bi sugerirati da nije samo kofein ono što bi potencijalno moglo objasniti svako povezano smanjenje rizika", rekao je Duane Mellor, registrirani dijetetičar i viši suradnik na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Aston u Birminghamu u UK, u priopćenju. Nije bio uključen u studiju.

"Kofein je najpoznatiji sastojak kave, ali napitak sadrži više od 100 biološki aktivnih komponenti", rekao je Kistler, koji ima zajednička imenovanja kao profesor medicine na Sveučilištu Melbourne i Sveučilištu Monash.

"Vjerojatno je da su spojevi bez kofeina odgovorni za pozitivne odnose uočene između ispijanja kave, kardiovaskularnih bolesti i preživljavanja", rekao je Kistler.

Ispijanje dvije do tri šalice kave dnevno povezano je s najvećim smanjenjem rane smrti, u usporedbi s ljudima koji ne piju kavu, navodi se u izjavi. Konzumacija mljevene kave smanjila je rizik od smrti za 27%, zatim za 14% za kavu bez kofeina i 11% za instant kavu s kofeinom.

Veza između kave i smanjenog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara nije bila tako snažna: ispijanje dvije do tri šalice mljevene kave dnevno smanjilo je rizik za 20%, dok je ista količina kave bez kofeina smanjila rizik za 6%, a instant za 9%. %.

Podaci su se promijenili kada je riječ o utjecaju kave na nepravilan rad srca: četiri do pet šalica dnevno mljevene kave s kofeinom smanjilo je rizik za 17%, dok su dvije do tri šalice instant kave dnevno smanjile vjerojatnost aritmije za 12%, stoji u priopćenju. .

Potrebno je više studija

Ograničenje studije bilo je to što su sami prijavili konzumaciju kave u jednom trenutku, rekla je Annette Creedon, nutricionistička znanstvenica i menadžerica u British Nutrition Foundation, koju djelomično financiraju proizvođači hrane, trgovci na malo i tvrtke za usluživanje hrane.

“Ova je studija imala prosječno razdoblje praćenja od 12,5 godina tijekom kojeg su se mnogi aspekti prehrane i načina života sudionika mogli promijeniti”, rekao je Creedon u izjavi. Ona nije bila dio istraživanja.

Osim toga, kava može izazvati negativne nuspojave kod nekih ljudi, dodala je. Osobe s problemima spavanja ili nekontroliranim dijabetesom, na primjer, trebaju se posavjetovati s liječnikom prije nego što dodaju kofein svojoj prehrani.

Ove negativne nuspojave "mogu biti osobito relevantne za pojedince koji su osjetljivi na učinke kofeina", rekao je Creedon. “Stoga rezultati ove studije ne upućuju na to da bi ljudi trebali početi piti kavu ako je već ne piju ili da bi trebali povećati konzumaciju.”

Većina studija usmjerena je na zdravstvene dobrobiti crne kave, a ne uzimaju u obzir dodatne šećere, kreme, mlijeko i prerađene aditive koje mnogi ljudi koriste u kavi.

"Jednostavna šalica kave s malo mlijeka uvelike se razlikuje od velike latte kave s okusom sirupa i vrhnja", rekao je Mellor.

Osim toga, način kuhanja kave također može utjecati na njezinu korist za zdravlje. Filtrirana kava hvata spoj zvan kafestol koji postoji u uljnom dijelu kave. Cafestol može povećati loš kolesterol ili LDL (lipoproteine ​​niske gustoće).

Međutim, korištenje francuske preše, turskog aparata za kavu ili kuhanje kave (kao što se često radi u skandinavskim zemljama), ne uklanja cafestol.

I, konačno, dobrobiti kave ne odnose se na djecu – čak ni adolescenti ne bi trebali piti cole, kave, energetska pića ili druga pića s bilo kojom količinom kofeina, prema Američkoj akademiji pedijatara.

Post a Comment

0 Comments